Bygden

Följ vägen till trakten med de djupa sjöarna och det rika djurlivet. Här samsas kanotister med badgäster – gädda med hjort. Äppelblomster, bokskog och berg i skön harmoni. Ett kulturlanskap som hyser både slott och koja. Detta är kärnan i Oppmanna-Vångabygden. Essens – det avgörande nödvändiga…

bild-odlingOdling

I Oppmanna-Vånga odlas de flesta grödor. Men det som har blivit ett signum för trakten är de ändlösa raderna med äppelträd. Under blomstringstiden i maj lyser fälten och kullarna vita, för att under höstmåndarena skifta till rött och grönt. Det var munkar på Bäckaskog som på 1300-talet började odla ”abulla”. På så sätt lades grunden till detta fruktrike.

Skogebild-skogenn

Löv- och barrskog, tomtar och troll. Bygdens väsen samsas om utrymmet, och sådant finns det gott om. Och luft. Gör ett avsteg från allfartsvägarna. Träd in i gröna salar av magi och fyll lungorna. Oavsett årstid finns det alltid en friluftsområde, en skog som passar. Gröna, skira bokar eller svamp- och bärmylla?

bild-bergetBerget

Under alla sedimentlager vilar urberget. Ett berg som bland annat gett oss den världskända röda graniten från Oppmanna/Vånga. Stenbrotten har varit verksamma sen tidigt 30-tal och är det än idag. Och de som inte används längre, blir fantastiska, vattenfyllda ”oaser” i skoglandskapet. Gå på upptäcksfärd och skåda dramatik och skönhet i samma andetag.

bild-oarsjoarÖar & sjöar

Bad- och båtliv, vattenskidor och isfiske. Rekreation. Allt ryms i någon av de fyra sjöarna. Ivösjön, som tillika är Skånes största, har utnämnts till Sveriges artrikaste fiskesjö och ön i dess mitt räknas som ett av de foss­ilrikaste områdena i världen. Klippor, öar och skär skapar en behagful inramning till vilken aktivitet du än väljer.

bild-byaliv

Byaliv

Gemenskap är ledordet för folket i byarna. Man trivs man och lever gott tillsammans. Det här är landet och lugnet.Idrottsföreningar och scoutrörelsen fångar upp barn och unga. Service som exempelvis skolor, dagis och mataffär, finns inom nära räckhåll.


bild-utforUtför

Vångabacken har sedan 1980 varit  ”skånes närmsta alp”. Den helt ideellt drivna skidanläggningen erbjuder utförsåkning för alla med 132 m fallhöjd och en längsta nedfart på 660 m. Skiduthyrning, cafeteria, skidskola och ett modernt snökanonsystem gör backen komplett.


bild-skordefestSkördefest

Varje september hålls en skördefest vid Vangabergets fot . Det är besökare från när och fjärran och lokala utställare som hjälper till med att fira årets skörd. Förutom äpplen av alla de sorter säljs andra frukter, grönsaker och bär från trakten. Även förädlade produkter som äppelmust och bröd bakat på mjöl från sädes­fältet bredvid, finner sin avsättning.

bild-slottenSlotten

Skåne är fullt av slott och ett par av dem ligger i våra trakter. Slotten minner om en tid då kungen och adeln hade makt och pengar i överflöd, vilket gjorde att dessa, mer eller mindre, fantastiska byggnader kunde byggas. Slotten är historia, spöken och sägner. Dock nuförtiden besökta av enklare folk och ”stjärnor”.

Hälsa

Tbild-halsaill Brunnen i Arkelstorp färdades folk i forna tider för att dricka och bada i det järnhaltiga vattnet. Då sjukvården var undermålig, var detta ett sätt att bota sin skröplighet. Idag används byggnaden mestadels till mötes- och festplats. Atmosfären i den 100-åriga lokalen skapar fin stämning för bl a konserter, teater och julmarknad. Arbete pågår med att färdigställa hälsoträdgården i det tillhörande skogspartiet. Visionen för Brunnen är att den ska vara en källa till både kroppslig hälsa och sinnlig stimulans...

TIPSA OM DENNA SIDAN: